Valitusoikeus kaavoista muuttumassa
12.3.2025

Petteri Orpon hallitusohjelmassa todetaan, että kaupungeilla on tärkeä rooli maan elinvoimaisena pitämisessä ja kasvun mahdollistajana. Valtio lupaa luoda aidot edellytykset siihen, että kunnat pystyvät vastaamaan perustehtävistään sivistys-, nuoriso-, elinkeino-, asumis- ja maankäyttöasioissa. Hallitus lupasi käynnistää strategisen yhteistyöallianssin suurimpien kaupunkien kanssa.
Asuntorakentamisen vauhdittajina ohjelmaan on kirjattu MAL-sopimukset. Sopimuskausien kestoa jatkettaisiin ja ne linkitetään osaksi valtakunnallista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa. Tarkoituksena on erityisesti kaupunkiseutujen kasvun edellytysten varmistaminen riittävällä kaavoituksella, tonttitarjonnalla, asuntotuotannolla ja niitä tukevilla liikenneinvestoinneilla.
Tavoitteena toimiva, terveellinen ja turvallinen elinympäristö
Hallitus lupaa tehdä Suomesta reilun kilpailun maan ja vahvistaa puhtaan luonnon merkitystä kilpailuetuna. Tavoitteena on toimiva, terveellinen ja turvallinen elinympäristö kaikille suomalaisille. Energian tulee olla päästötöntä, liikenneväylien kuntoa parannetaan ja suomalaiset pitää saada liikkumaan.
Ylevien tavoitteiden lisäksi hallitus sopi useista lainsäädännön muutoksista. Maankäytön ja rakentamisen sääntelyä helpotetaan ja nopeutetaan kaavoitus-, lupa- ja valitusprosesseja. Keinoja ovat alueidenkäyttölain laatiminen ja lainsäädäntömuutokset, jotka vähentävät epävarmuuksia lupaharkinnassa ja keventävät lupaprosesseja. Myös valitusoikeuden edellytyksiä tarkennetaan.
Alueidenkäyttölain valmistelu on meneillään. Hallitusohjelmaan kirjattu valitusoikeuden rajaaminen on toteutumassa. Asukkaiden kannalta se on iso muutos. Lakiesityksen luonnoksessa ehdotetaan, että ”valitusoikeus rajattaisiin asianosaisiin sellaisten asemakaavojen osalta, jotka laaditaan voimassa olevan yleiskaavan alueelle yleiskaavan ohjausvaikutuksesta poikkeamatta. Valitusoikeutta ei siis enää olisi mainittujen asemakaavojen osalta kunnan jäsenillä, vaan ainoastaan asianosaisilla eli niillä, joiden oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa. Viranomaisten ja yhdistysten valitusoikeuksiin ei esitetä muutoksia, vaan ne säilyisivät ennallaan.”
Laki muuttaisi myös kaavan voimaantuloa. Sitä ei enää sidottaisi kuuluttamiseen, vaan pääsääntönä olisi, että kaava tulee voimaan, kun hyväksymispäätös on saanut lainvoiman. Nykyisin kaava tulee voimaan vasta, kun hyväksymispäätös on saanut lainvoiman ja kaavan voimaantulosta on kuulutettu.
Yhtenä teemana kuntavaaliohjelmassani esitän ympäristömittareiden käyttöönottoa. Tukea kannalleni saan Orpon hallitusohjelmasta. Siinä luvataan, että yhteiskunnan toiminta käännetään luontopositiiviseksi. Sitä edistämään on kirjattu luontokädenjäljen mittaaminen ja rakentaa BKT:n rinnalle kokonaiskestävyyttä eli hyvinvointia, talouden kannattavuutta ja ympäristön tilaa mittaava toimintamalli.
Katri Penttinen
kuntavaaliehdokas, Helsingin Kokoomus